5. 

Helpt kinderen vaccineren mee tegen de verspreiding van de omikron variant?

Als ik dat nu eens het voordeel van de twijfel geef ( de twijfel is: we weten dat de vaccinatie  maar een tijdjelijk helpt tegen overdracht) , dan  lijkt het me toch discutabel van wege het geringe effect op de knelpunten van de corona crisis

 

Bij de technische briefing wordt herhaaldelijk het bolletjesdiagram vertoont waarbij je kan zien dat de besmetting het meest plaatsvindt tussen mensen van dezelfde leeftijd. Als je zoekt bij de besmettingen tussen 6 en 11 in relatie totde mensen boven de 80, en dat is de groep waar we de grootste sterfte kunnen verwachten, zien we dat daar nauwelijks overdracht plaatsvindt.

 

Bron RIVM :https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen/gegevens-van-ggden

 

Een grotere overdracht vindt plaats tussen deze leeftijdsgroep en de mensen tussen de 40 en de 55. Dat lijkt het meest op besmetting binnen het gezin.

 Maar dat is niet de groep waar de meeste ziekenhuis opnames uit voortkomen.

De bijdrage van het vaccineren van kinderen aan het oplossen van de crisis is dus hoogstens indirect en mogelijk ook nog eens irrelevant omdat het omicron-vrius waarschijnlijk veel minder ziek maakt als we de cijfers uit ander landen moeten geloven.