Is herhaald vaccineren af te raden?

Op de tweede plaats is het goed om nader te kijken naar het staatje in het rapport met de zogenaamde ‘serious reports’ waarna verwezen wordt door Patricia Bruijns. Op plaats 1, 2   staan respectievelijk: pijn op de borst, en verhoogd troponine en op plaats 3 staat dan   myocarditis. voor de leek: ook 1 en 2 zijn verschijnselen  die (kunnen) wijzen op hartproblemen.  Bij de verdere uitwerking kun je zien dat niet alle gevallen meegenomen worden omdat je moet voldoen aan bepaalde criteria die dan vervolgens weer niet genoemd staan. 

Hoe veilig dat iets is, wordt hier mede bepaald hoe je de resultaten verzamelt en weergeeft. 

Het is mij onduidelijk hoe, als artsen slechts gedeeltelijk inzicht hebben in de frequentie van bijwerkingen en ook nog eens discussie is over de registratie, zij dan ouders zouden kunnen steunen bij het maken van een beslissing 

 

Opvallend is dat bij de hoge leeftijdsgroepen er ongeveer in tienvoudige toename is van myocarditis is bij de tweede prik. 

 

 

 

 

 

 

 

De vraag die je nu kunt stellen is:

als je het vaccin op enig moment  aangaat bieden in de groep tussen 6 en 12 om ernstige vormen van COVID of de nasleep van MIS-C te voorkomen, moet je dan aandringen op herhaaldelijk boosteren omdat de werking afneemt. En de tweede vraag:  als er een nieuwe variant komt is een nieuwe vaccinatie aangewezen  als je MIS-C  per se wilt voorblijven? 

En op dat moment lijkt het logisch dat we ook steeds meer myocarditis zullen tegenkomen. Moeten ouders kiezen voor “eens een booster, altijd een booster” en “eens vaccineren , blijven vaccineren”?