Hoe het virus thuis verspreid wordt dankzij de "handen-was" instructie

Is wat ik nu ga schrijven een beetje flauwe muggezifterij, of is het een voorbeeld van waarom het allemaal helemaal niet lukt met die epidemie bestijding?

https://www.rivm.nl/documenten/instructies-handenwassen

Iedere arts die ooit steriel heeft gestaan, zal onmiddellijk beamen wat ik hier schrijf. Voor de overige Nederlanders, hier is de uitleg. 

De procedure van handenwassen is goed beschreven, maar als je het zo als Co-assistent op de OK  deed als je "steriel" bij een operatie moest assisteren, kon je meteen weer naar huis.

Buiten de beschreven stappen hebben we ook nog stap nul en de eind stap. Die ontbreken in de uitleg van het RIVM zodat de verspreiding van het virus, als het eenmaal in jouw systeem zit, gegarandeerd is. 

Het gaat als volgt:

Eerst smeer je het virus van je besmette handen uit op de kraan en het zeeppompje. Daarna was je je handen als voorgeschreven. (Als je dat zoals de minister-president doet tot ze schraal zijn, dan zijn ze ook nog eens ontdaan van beschermingbiedende natuurlijke flora, maar dat terzijde).

Vervolgens pak je de kraan, die dus vol met virus zit, weer vast en draait die dicht.

Tot slot smeer je het virus, wat je weer op je handen hebt, op de handdoek voor je huisgenoten, en de rest gaan weer naar je neus die irritant jeukte toen je zo stond te ploeteren aan de aanrecht.

Waarom is onze regering toch zo teleurgesteld?  Iedereen die ooit instructies gegeven heeft, of handleidingen schreef, weet dat dit soms zinloos lijkt. Of mensen snappen het niet of ze voeren de helft uit. Dat is allemaal prima bij je nieuwe audio-apparatuur, en als daar geen geluid uit komt, lig ik daar niet wakker van. Wel van de storm van instructies van de overheid die ik iedereen anders zie toepassen. 

Dat we samen zo Corona eronder krijgen? Niet met deze " hoe verspreid ik het virus naar anderen terwijl ik toch 1,5 meter afstaand hield" instructie die u na kunt lezen op de RIVM site.

Allemaal weer leuk voor de fact-checkers jagend op mensen die het beleid ondermijnen, die dit lezen. Spendeer er eens een telefoontje naar de huisarts, de plaatselijke microbioloog en je specialist (die dit dus allemaal maar al te goed weten) en de overheid aan.

O ja, bijna vergeten, de oplossing. Dat corona-elleboog begroeten leer je als coassistent ook. Niet naar je collega's maar naar de kraan en de zeeppomp.

PS. Ik zie overigens vaak wel goede beschrijvingen waarbij de in de hygiëne het contact met de kraan en de pomp meegenomen zijn. Maar niet op de RIVM site dus.