Waarom we in 2017 geen corona crisis gehad zouden hebben.

Covid-19 is geen leuk virus. Wie er echt ziek van wordt , wordt er ook echt ziek van.

Maar het is echt net het eerste virus dat onze mensheid " aanvalt" en bij lange na niet zo kwaadaardig als de pest of de A griep. . Bijna 98% van de bevolking maak het door en geneest als  bij zoveel infecties.

Wat is dan het probleem?  In essentie is dat de wanverhouding tussen verpleegdruk en bedden.

Als we 3 tot 5 jaar terug deze epidemie hadden gehad , hadden we fors logistiek moeten reorganiseren maar hadden we genoeg bedden gehad om de coronapatienten op te vangen en de reguliere zorg door te laten gaan. 

De overheid doet het voorkomen alsof we door een verraderlijk virus worden aangevallen, maar  in feite  zijn wij als maatschappij akkoord gegaan met een gigantische afslankoperatie van onze  verpleeg ( 53.000 naar 39.000) en IC bedden (1700 naar 1000). Een bezuiniging die nu handen vol geld kost.

Wij zijn als maatschappij ook accoord gegaan  met matig tot slechte arbeidsvoorwaarden voor het personeel vande 120.000 bedden in verpleeg- en verzorghuizen. Daar is de   belasting van corona  door een geschat  personeelstekort van 50.000 nauwelijks vol te houden.  

Nu gaat de aandacht naar "samen tegen corona" en miljoenen subsidies voor bedrijven , maar hij had  moeten gaan en moet nog steeds gaan naar een gezond milieu, een gezonde leefstijl en een hogere waardering van zorg. 

 

Dan hadden we nu geen corona crisis gehad

In 2021 als meer dan 85% van de mensen hun vaccin hebben gehad, gaat  het gewoon verder. Er wordt geld gepompt in het opleiden van BOA's die controle moeten uitoefen op het naleven van het "nieuwe normaal"  : de "test en QR  maatschappij" en er wordt geen geld uitgegeven aan het uitbreiden van de capaciteit van de  verpleegafdelingen en de IC's.

De preventieve  gezondheidszorg wordt wederom niet uitgebreid en bij een volgende epidemie zal het angst circus de meerderheid van de bevolking weer in ziin greep krijgen. 

Niet realistisch doem scenario? Lees de rapporten over de Mexicanse griep van   en u  zult versteld staan van de parallelen met de corona epidemie.